Γιατί να επιλέξω Γνωσιακή Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία;

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία αποτελεί μια απο τις υπάρχουσες προσεγγίσεις στο χώρο της ψυχοθεραπείας. Σε αντιθεση με άλλες προσεγγίσεις είναι βραχύχρονη, εστιάζει στις δυσκολίες του παρόντος, βασίζεται στην συνεργασία θεραπευτή και θεραπευόμενου, είναι δομημένη και το σημαντικότερο επιστημονικά και ερευνητικά τεκμηριωμένη. Όμως, αυτό δεν σημαίνει οτι είναι ιδανική επιλογή για όλους τους θεραπευόμενους. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό ο ενδιαφερόμενος πριν απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό να αναζητήσει και να επιλέξει τη μορφή θεραπείας που ο ίδιος θεωρεί οτι του ταιριάζει καλύτερα.

Τι εννοούμε με το οι γνωσίες επηρεάζουν την συμπεριφορά μας; Μπορεί να δοθεί κάποιο παράδειγμα;

Οι γνωσίες αναφέρονται στις ερμηνείες, στον τρόπο σκέψεις, τις πεποιθήσεις που έχει ένας άνθρωπος για ένα γεγονός και οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας.

Παράδειγμα:

Κάποιο βράδυ ένας άντρας κοιμάται στο κρεβάτι του ξαφνικά όμως ξυπνάει από ένα δυνατό θόρυβο. Πώς θα αισθανθεί; Πώς θα αντιδράσει;

Αν  πιστέψει ότι μπήκαν διαρρήκτες στο σπίτι του μπορεί να νιώσει φόβο και έτσι να προσπαθήσει να κρυφτεί ή να νιώσει θυμό και να αποφασίσει να αντιμετωπίσει τους διαρρήκτες.

Ας υποθέσουμε ότι ο άντρας ενώ ξυπνάει από το δυνατό θόρυβο σκέφτεται ότι έχει αφήσει το παράθυρο του μπάνιου για τη γάτα.

Πώς θα αισθανθεί; Πώς θα αντιδράσει;

Θα αισθανθεί λίγο άγχος αλλά θα σηκωθεί να κλείσει το παράθυρο του μπάνιου.

Υπάρχει ψυχοθεραπεία για παιδιά;

Υπάρχει και μάλιστα αποτελεί θεραπεία επιλογής για αναπτυξιακές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθηματικές δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν στην παιδική και εφηβική ηλικία. Η θεραπεία παιδιών έχει αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές με την θεραπεία ενηλίκων ενώ απαιτεί τη ενεργή συμμετοχή των γονέων.

Πόσο διαρκεί και τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί συστηματική παρακολούθηση. Οι συνεδρίες διαρκούν περίπου 50 λεπτά και έχουν συγκεκριμένη δομή. Σε συνεργασία με το θεραπευτή τίθεται η διάταξη της συνεδρίας, τα θέματα και ο χρόνος που κατά προσέγγιση θα χρειαστεί για κάθε θέμα. Επίσης, συζητούνται οι ασκήσεις που έχουν τεθεί ενώ στο τέλος της, ανατίθονται νέες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αξιοποιούνται γνωσιακές και συμπεριφοριστικές τεχνικές που προάγουν την θεραπευτική διαδικασία.

Τι να αναμένω απο τη θεραπεία;

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία αποτελεί μορφή θεραπείας κατεξοχήν προσανατολισμένη στο πρόβλημα. Συνεπώς, μετά το πέρας κάποιων συνεδριών και τη λήψη ιστορικού, αφού εντοπιστούν οι δυσκολίες, τίθονται οι συμφωνημένοι από κοινού στόχοι, παρέχεται η γνωσιακή διατύπωση του προβλήματος ενώ ορίζονται μετά απο συζήτηση και συμφωνία οι ασκήσεις έτσι ώστε να επιτευχθούν και να γενικευθούν γρηγορότερα οι στόχοι.

Ποιούς αφορά η νευροψυχολογική εξέταση;

Η κλινική νευροψυχολογία μελετά τη δομή και τη λειτουργία του ΚΝΣ και τις επιπτώσεις της δυσλειτουργίας στη συμπεριφορά. Η δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί  απο παιδική ηλικία ως και την τρίτη ηλικία.Έτσι  η νευροψυχολογική εξέταση μπορεί να αφορά μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, γνωστικό έλεγχο ελλειμμάτων μετά απο νευροχειρουργική επέμβαση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις,νευροεκφυλιστικά νοσήματα, λοιμώσεις διαδικασίες όπως μόλυνση απο τον HIV, εγκεφαλικοί όγκοι και στέρηση οξυγόνου.

Τι εννοούμε με τον όρο νευροεκφυλιστικές διαταραχές;

Ο όρος αναφέρεται στις ασθένειες εκείνες που περιλαμβάνουν την προοδευτική αλλοίωση του εγκεφαλικού ιστού και της συμπεριφοράς. Παραδείγματα: νόσος alzheimer, άνοια με σωμάτεια Lewy, νόσος Parkinson, νόσος Huntington  κτλ.

Τι εννοούμε με τον όρο κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (ΚΕΚ);

Όπως λέγανε παλιά "κούνα μπέλα, έσπασε η κουτέλα".  Ο όρος ΚΕΚ αναφέρεται γενικά στον τραυματισμό που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο. Η ΚΕΚ είναι η πιο συχνή αιτία εγκεφαλικής βλάβης σε παιδιά και νεους με τις πτώσεις και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα να ευθύνονται για τα περισσοτερα ΚΕΚ.

Πότε ενδείκνυται η νευροψυχολογική εξέταση;

Ένας απο τους σημαντικότερους κανόνες στη νευροψυχολογική εκτίμηση είναι να μην εξετάζεται ο ασθενής στην οξεία φάση,που αντιστοιχεί σε ένα διάστημα περίπου 12 εβδομάδων. Κατά το διάστημα αυτό η κατάσταση του ασθενούς μεταβάλλεται αχρηστεύοντας τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται. Η καλύτερη περίοδος  για μια πρώτη νευροψυχολογική εκτίμηση αποτελεί το διάστημα 3-6 μήνες μετά το γεγονός ώστε ο ασθενής να έχει ανακάμψει  και να έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση των γνωστικών λειτουργιών του.