10 Βήματα για γρήγορο και καλό ύπνο.


1. Είναι σημαντικό να αναρωτηθώ αν υπάρχει κάτι στο υπνοδωμάτιο που με δυσκολεύει να κοιμηθώ π.χ. υπερβολική ακαταστασία, ξέστρωτα σεντόνια, έντονα χρώματα, κρύο, έντονοι θόρυβοι, φως. Δημιουργώ ένα φιλικό υπνοδωμάτιο.


2. Προετοιμάζω το σώμα μου για ύπνο. Μια ώρα τουλάχιστον πριν τον ύπνο φροντίζω να απέχω από έντονες δραστηριότητες ή ερεθίσματα. Είναι προτιμότερο να διαβάσω ένα βιβλίο, να ακούσω χαλαρωτική μουσική, να κάνω ασκήσεις χαλάρωσης. Αν υπάρχουν σκέψεις έντονες ή ενοχλητικές τις καταγράφω.


3.Θυμάμαι ότι, το κρεβάτι είναι για ύπνο ή ..πιο προσωπικές στιγμές. Δεν βλέπω τηλεόραση, δεν τρώω, δεν ασχολούμαι με τον υπολογιστή ενώ είμαι στο κρεβάτι. Αν πρέπει να γίνει κάτι από αυτά πάω στον καναπέ.


4. Δεν παραμένω στο κρεβάτι ενώ δεν μπορώ να κοιμηθώ. Αν περάσουν 15 λεπτά και αντί τον Μορφέα κάνουν την εμφάνιση τους διάφορες σκέψεις, σηκώνομαι και επαναλαμβάνω το βήμα 2.


5. Δεν κοιμάμαι παραπάνω ώρες ώστε να αναπληρώσω ύπνο. Ξυπνάω την καθορισμένη ώρα ώστε να επιτύχω καλύτερο ύπνο το βράδυ.


6. Ασκούμαι. Φυσικά όχι λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Η άσκηση συμβάλλει στην καλή ποιότητα του ύπνου.


7. Αποφεύγω διεγερτικά βραδινές ώρες (καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ) και μεγάλα γεύματα.


8. Φως ναι, αλλά.. στις σωστές ώρες. Φροντίζω να εκτεθώ στο φυσικό φως της ημέρας αλλά αποφεύγω το τεχνητό στις ώρες κοντά στον ύπνο, ιδιαίτερα αν πρόκειται για κινητά και υπολογιστές.


9. Γιατί ιδιαίτερα για κινητά και υπολογιστές; Γιατί το φως που εκπέμπουν παρεμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης, την ορμόνη του ύπνου.


10.Φέρομαι πονηρά. Αποφεύγω τις μεσημεριανές σιέστες ώστε να αυξήσω την ανάγκη για ύπνο τις βραδινές.