Κοινωνική Φοβία. Υπάρχει;Υπάρχει.Σε αγχώνουν πολύ οι κοινωνικές καταστάσεις; Δυσκολεύεσαι να φας ή να πιεις μπροστά σε παρέα; Σε απασχολεί συνεχώς το πώς θα σε αξιολογήσουν οι άλλοι και είσαι ιδιαίτερα αγχωμένος για το τι θα σκεφτούν για όλα όσα είπες; Φοβάσαι μην λες βλακείες και αν σου δοθεί η ευκαιρία αποφεύγεις κοινωνικές καταστάσεις; Τα πάρτι, τα ραντεβού, οι διαφωνίες με την παρέα σου μήπως είναι κομματάκι εφιαλτικά;


Αν ναι, τότε ας του δώσουμε όνομα. Λέγεται κοινωνική φοβία και είναι πολύ πιο συνηθισμένο απ' όσο φαντάζεσαι. Όσοι έχουν κοινωνική φοβία ουσιαστικά φοβούνται ότι λειτουργούν και πράττουν σε κοινωνικές καταστάσεις με τέτοιο τρόπο που θα οδηγήσει τους άλλους να σκεφτούν αρνητικά και υποτιμητικά. Συχνά φοβούνται ότι οι άλλοι θα εντοπίσουν το άγχος τους όπως πχ. τα κόκκινα μάγουλα τους, το τρέμουλο ή τον ιδρώτα και ακριβώς επειδή είναι αρκετά επώδυνο για τους ίδιους προσπαθούν να αποφύγουν όλες αυτές τις καταστάσεις.


Σαφέστατα όπως όλες οι διαταραχές έτσι και η κοινωνική φοβία έχει διαβαθμίσεις. Κάποιοι απλά αποφεύγουν να μιλήσουν στην σχολή, στην τάξη, σε συνέδριο άλλοι έχουν λίγους φίλους, δεν βγαίνουν συχνά και αισθάνονται μόνοι.


Υπάρχουν πολλές θεωρίες που εξηγούν την ανάπτυξη της κοινωνικής φοβίας. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεωρία υποστηρίζει τα ακόλουθα:

  • Παιδικές εμπειρίες τραυματικές ή ντροπιαστικές που με το πέρασμα του χρόνου έχουν γενικευθεί.

  • Μαθημένη συμπεριφορά μέσω των σημαντικών άλλων. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μεγάλο ποσοστό συγγενών 1ου βαθμού έχει κοινωνική φοβία.

  • Γενετική προδιάθεση.

  • Εξελικτικό κατάλοιπο. Όπως άλλες φοβίες πχ. αράχνες, φίδια έτσι και στη κοινωνική φοβία η παραγωγή έντονου άγχους να αποτελούσε εξελικτικό μηχανισμό προειδοποίησης ώστε να τερματίζονται οι συμπεριφορές που μπορεί να οδηγούσαν σε αποκλεισμό από την ομάδα.

  • Ελλείμματα στις κοινωνικές δεξιότητες.

  • Αρνητική θεώρηση εαυτού πχ. βαρετός, ανεπιθύμητος

  • Αποφυγή ή συμπεριφορές ασφαλείας. Κάθε φορά που το άτομο μια κοινωνική κατάσταση βραχυπρόθεσμα μειώνεται το άγχος αλλά βραχυπρόθεσμα ενισχύεται.


Μην σε παίρνει και από κάτω. Υπάρχουν και καλά νέα.

Τώρα που ξέρεις τι είναι αυτό που βιώνεις δεν έχει παρά να το πάρεις απόφαση και να το αντιμετωπίσεις.Το πώς εξαρτάται απολύτως από σένα! Μπορείς μόνος σου, μπορείς με βιβλιοθεραπεία, με φαρμακευτική αγωγή κτλ. Επέτρεψε με να σου προτείνω την καλύτερη οδό. Ονομάζεται Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία(ΓΣΘ) και τα αποτελέσματα της είναι εξίσου αποτελεσματικά με την φαρμακοθεραπεία.


Γιατί τη συνιστώ;

Γιατί είναι βραχύχρονη, αποτελεσματική και δουλεύει επί της ουσίας. Ναι, θα πάρεις φάρμακο και όσο καιρό το παίρνεις θα είσαι εντάξει. Όταν το σταματήσεις μετά από λίγο καιρό θα ξεκινήσουν σταδιακά να σε ταλαιπωρούν οι ίδιες σκέψεις και οι ίδιες συμπεριφορές. Γιατί; Γιατί δεν το έλυσες, το κουκούλωσες. Στη ΓΣΘ δουλεύονται όλες οι σκέψεις και οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την κοινωνική φοβία και το άτομο εκτίθεται σε αυτές με πειράματα μέσα και έξω από τη συνεδρία. Η απόφαση είναι δική σου. Αν όμως η ΓΣΘ είναι μια πιθανή επιλογή για εσένα, τότε ψάξε κάποιον με πλήρη πιστοποιημένη εκπαίδευση και δώσε του μια ευκαιρία.