Ιδεο..τι;;; Όταν το «ζόρι που τραβάς» έχει όνομα και επίθετο.Το μαρτύριο του ανθρώπου με Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή δεν μπορεί κανείς να το καταλάβει. Φυσικά η βαρύτητα ποικίλει, αλλά όπως κάθε τι κακό που ξέρει να αναπαράγεται αν δεν το αντιμετωπίσεις άμεσα και ριζικά μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις.


Τι είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;


Είναι διαταραχή άγχους, αυτό όμως δεν λέει πολλά. Η ιδεοψυχαναγκαστική, όπως περιγράφει και το όνομα της χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες και ψυχαναγκασμούς. Δηλαδή χαρακτηρίζεται από ιδέες, σκέψεις, εικόνες που προκαλούν δυσφορία καθώς έρχονται επανειλημμένως και ακάλεστες ενώ σταδιακά οδηγούν το άτομο να αναπτύξει ψυχαναγκασμούς, ενέργειες ώστε να μπορέσει να τις διώξει και να ανακουφιστεί από τη δυσφορία.


Δηλαδή ..δηλαδή;


Εξαρτάται από το άτομο, σε γενικές γραμμές όμως συχνές ιδεοληψίες είναι ο φόβος να κολλήσω κάποια ασθένεια, να κάνω κακό σε κάποιον, να ξεχάσω κάτι, να κάνω κάτι ντροπιαστικό σε τέτοιο βαθμό ώστε να πλένομαι υπερβολικά πολύ και να ασχολούμαι με την καθαριότητα, να επαναλαμβάνω προσευχές, φράσεις ή αριθμούς που θα με εμποδίσουν από το να κάνω κακό σε κάποιον ή να μου συμβεί εμένα κάποιο κακό, να ελέγξω πολλές φορές π.χ. τον θερμοσίφωνα για να βεβαιωθώ ότι τον έχω κλείσει (ψυχαναγκασμοί) κτλ.


Όχι, οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή δεν τα έχουν χαμένα!

Φυσικά και αντιλαμβάνονται ότι οι φόβοι/ιδεοληψίες τους δεν είναι πάντα ρεαλιστικές, παρόλα αυτά δεν μπορούν να σταματήσουν να τις σκέφτονται και να πράττουν ψυχαναγκασμούς. Η βαρύτητα της διαταραχής κυμαίνεται, όμως σε κάθε περίπτωση απομυζά την ενέργεια των ατόμων μειώνοντας την ποιότητα ζωής τους.


Αναρωτιέσαι πώς γίνεται να μην μπορούν να σταματήσουν τις ιδεοληψίες;;

Δεδομένου ότι δεν υποφέρεις από την ιδεοψυχαναγκαστική το ερώτημα σου είναι κατανοητό. Το μόνο παράδειγμα που θα μπορούσα να δώσω το οποίο δεν είναι τρομακτικό (θυμήσου ότι οι ιδεοληψίες είναι τρομακτικές) είναι το ακόλουθο: Προσπάθησε όσο πιο πολύ μπορείς να μην σκεφτείς ένα …. ροζ…. ελέφαντα…. για τα επόμενα δευτερόλεπτα. Το πρώτο που σκέφτηκες ήταν ο ροζ ελέφαντας;;;


Πώς μπορεί να βοηθήσει η Γνωσιακή- Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία;

Παράγοντας διατήρησης των ιδεοληψιών είναι η αποφυγή αντιμετώπισης των ιδεών καθώς φοβούνται πώς αν αφήσουν τον εαυτός τους να σκεφτούν τις ιδεοληψίες χωρίς να κάνουν κάτι γι αυτό (ψυχαναγκασμοί) δεν θα μπορούν να το αντέξουν, θα τρελαθούν ή θα πεθάνουν ή θα συμβεί το περιεχόμενο της σκέψης τους. Συνεπώς στόχοςτης θεραπείας είναι η διαχείριση του άγχους χωρίς ψυχαναγκασμούς. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 80% των ανθρώπων που ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους έχουν σημαντική βελτίωση ενώ στη περίπτωση υποτροπής δεν χρειάζεται να απευθυνθούν σε ειδικό καθώς έχουν μάθει τις απαραίτητες τεχνικές για την αντιμετώπιση της.