Εγκλωβισμένος στην καχυποψία."Δεν μπορώ να ησυχάσω, είμαι συνέχεια στην τσίτα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όλοι θέλουν το κακό σου, σκέφτονται πώς θα σε ξεγελάσουν ή θα σε κοροϊδέψουν. Από τον περιπτερά μέχρι τον φίλο σου. Τις προάλλες είχα πάει για καφέ με τις δυο κολλητές μου και καθώς γυρνούσα από την τουαλέτα τις είδα που γελούσαν και όταν έφτασα στο τραπέζι σταμάτησαν. Είμαι σίγουρη ότι γελούσαν εις βάρος μου.."


Ορίζοντας την καχυποψία


Ως καχύποπτες ορίζονται οι σκέψεις και ο φόβος για τους οποίους δεν έχουμε πειστικές αποδείξεις α) κάτι κακό θα συμβεί β) η πεποίθηση ότι οι άλλοι προσπαθούν σκοπίμως να μας ενοχλήσουν, προσβάλουν ή κάνουν κακό. Οι καχύποπτες σκέψεις είναι πολύ βοηθητικές και πηγάζουν από τα παιδικά μας χρόνια όταν οι γονείς και η κοινωνία μας δίδασκαν να είμαστε προσεκτικοί. Καθώς μεγαλώνουμε αυτό ενισχύεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εμπειρίες μας κτλ. Μαθαίνουμε να μην δεχόμαστε δώρα από αγνώστους, να προσέχουμε τα πράγματα μας σε δημόσιους χώρους, να μην περπατάμε σε ερημικές και κακόφημες περιοχές τη νύχτα μόνοι μας. Αυτές οι σκέψεις και οι συμπεριφορές είναι συνετές και τις περισσότερες φορές δικαιολογημένες. Οι καχύποπτες σκέψεις αποτελούν μια προσπάθεια να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε τις εμπειρίες μας. Είναι η ερμηνεία που δίνουμε για τις καταστάσεις γύρω μας ή για το πώς αισθανόμαστε μέσα μας. Συνήθως, υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία που τις ενεργοποιούν (εσωτερικά/εξωτερικά ερεθίσματα). Αν αναρωτηθούμε σε ποιες καταστάσεις μας έρχονται αυτές οι σκέψεις και ποιο είναι το απειλητικό στοιχείο σίγουρα θα βρούμε ένα μοτίβο.

  • Το 70% των ανθρώπων κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν βιώσει το αίσθημα ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει εσκεμμένα να τους πληγώσουν, στεναχωρήσουν ή κάνουν κακό με κάποιο τρόπο.

  • Το 93% έχουν αισθανθεί ότι τους συζητάνε πίσω από την πλάτη τους.

  • Το 80% έχουν αισθανθεί ότι οι άγνωστοι τους κοιτάνε επικριτικά

  • Το 30-40% σκέπτονται τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα ότι μεταφέρονται άσχημα λόγια γι' αυτούς.

  • Το 10-30% σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο.

Ορίζοντας το πρόβλημα


Μερικές φορές όμως, οι καχύποπτες σκέψεις έχουν αρνητική επιρροή (αυτοεκπληρούμενη προφητεία, επιλεκτική προσοχή) στην ζωή μας τείνοντας να είναι υπερβολικές ή και μη ρεαλιστικές. Γίνονται πρόβλημα, όταν ξεκινάμε να τις πιστεύουμε ή να μην τις αμφισβητούμε γιατί τότε 1) αρχίζουμε να δίνουμε σημασία σε πράγματα που επιβεβαιώνουν την υποψία μας και αγνοούμε συστηματικά τις αποδείξεις που μας λένε το αντίθετο 2) επειδή τις πιστεύουμε δεν εξετάζουμε εναλλακτικές σκέψεις και σενάρια πέφτοντας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο όπου όσες περισσότερες αποδείξεις για την υποψία μας έχουμε τόσο περισσότερο την πιστεύουμε. Και όσο περισσότερο την πιστεύουμε τόσο λιγότερο πιθανό είναι να την αμφισβητήσουμε ή να λάβουμε υπόψη μας τη γνώμη κάποιου άλλου και υιοθετούμε διάφορες συμπεριφορές ασφαλείας οι οποίες δεν μας επιτρέπουν να τεστάρουμε τις υποψίες και τους φόβους μας και να τους απορρίψουμε.


Τι μπορεί να μου προσφέρει η θεραπεία;


Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής, αν είσαι εγκλωβισμένος μέσα στην καχυποψία και πιστεύεις ότι ο κόσμος είναι κακός, δεν μπορείς να χαλαρώσεις και αρχίζεις να αποφεύγεις τις κοινωνικές δραστηριότητες, αν νιώθεις εξαντλημένος και θέλεις να το αλλάξεις, μπορείς. Σαφέστατα στόχος της θεραπείας δεν είναι να σε κάνει εύπιστο και αφελή, να πιστεύεις ότι σου λένε και να θεωρείς ότι όλοι είναι καλοσυνάτοι και καλοπροαίρετοι. Στόχος της θεραπείας, τουλάχιστον της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής είναι να σε βοηθήσει ώστε να βάλεις εσύ τους στόχους που θα σου προσφέρουν ανακούφιση, θα βελτιώσουν τις διαπροσωπικές σου σχέσεις και θα αποκαταστήσουν τις φιλικές και ερωτικές σου σχέσεις.


Πιθανοί θεραπευτικοί στόχοι:


Να μην έχω τόσο συχνά καχύποπτες σκέψεις

Να μπορώ να τις χειρίζομαι και να τις αξιολογώ

Να μειώσω το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα που μου προκαλούν

Να αλλάξω τον τρόπο που αντιδρώ σε αυτές.

Να σταματήσω να αποφεύγω καταστάσεις.

Να καταλάβω γιατί έχω τέτοιες σκέψεις και να προχωρήσω χωρίς αυτές.

Να αποκτήσω τη συνήθεια να ελέγχω αν είναι αληθείς.

Να απολαμβάνω τις φιλίες και τις ερωτικές μου σχέσεις χωρίς φόβο.

Να μπορώ να χαλαρώσω μαζί με άλλους και να μην είμαι σε επιφυλακή.