Όταν το πρόβλημα υγείας είναι το άγχος για την υγεία.


"Συχνά ανησυχώ ότι τα συμπτώματα που εμφανίζω αποτελούν σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας. Έχω πονοκεφάλους ενώ κατά καιρούς νιώθω μουδιάσματα στα χέρια και τα πόδια. Πηγαίνω συχνά στον γιατρό αλλά δεν βρίσκει τίποτα. Γενικά φροντίζω να μην καταπονώ τον εαυτό μου ενώ συχνά ελέγχω το πώς αισθάνομαι. Αποφεύγω να ταξίδια, την εξαντλητική γυμναστική και κάνω πολύ συχνά τσεκ απ. Η σύζυγος μου με καταλαβαίνει και με καθησυχάζει ότι δεν έχω τίποτα και αυτό τις περισσότερες φορές με ανακουφίζει. Δυστυχώς δεν διαρκεί πολύ."


Αν τα παραπάνω σου θυμίζουν εσένα ή κάποιον που σκέφτεται όπως εσύ, τότε μάλλον που το πρόβλημα δεν είναι η υγεία σου αλλά το άγχος για την υγεία σου. Τι εννοώ; Στο παρόν άρθρο θα βρεις όλες τις απαντήσεις σχετικά με το άγχος υγείας αλλά πριν προχωρήσεις συγκράτησε τις παραπάνω υπογραμμισμένες λέξεις.


Τι είναι άγχος υγείας;

Άγχος υγείας είναι κυριολεκτικά το άγχος για την υγεία. Καταρχάς, όλοι μας ανησυχούμε κατά καιρούς για την υγεία μας όπως όταν χρειάζεται να κάνουμε πολλές εξετάσεις ή να εισαχθούμε στο νοσοκομείο. Αυτού του είδους η ανησυχία είναι φυσιολογική και δεν αποτελεί πρόβλημα. Η ανησυχία για την υγεία μας, γίνεται πρόβλημα, γίνεται "άγχος υγείας", όταν επηρεάζει την καθημερινότητα μας ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Δηλαδή;

Το άγχος υγείας σε αντίθεση με την απλή ανησυχία χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία, φόβο και ενασχόληση με την πιθανότητα ασθένειας παρά το γεγονός ότι ο γιατρός έχει αποκλείσει την σωματική ασθένεια.


Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω άγχος υγείας; Έχει συμπτώματα;

Εδώ κάπου μπαίνουν οι λέξεις που ζήτησα να συγκρατήσεις (ανησυχώ, συχνά, δεν βρίσκει τίποτα, αποφεύγω, ελέγχω, καθησυχάζει, δεν διαρκεί πολύ). Αν ανησυχείς για την υγεία σου χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος, αν επισκέπτεσαι συχνά το γιατρό αλλά ο γιατρός δεν βρίσκει τίποτα παθολογικό, αν αποφεύγεις πράγματα φοβούμενος για την υγεία σου, αν ελέγχεις τα συμπτώματα σου, αν αναζητάς καθησυχασμό και επιβεβαίωση ότι δεν έχεις κάτι, αν αυτή η ανακούφιση δεν διαρκεί πολύ τότε μάλλον που το πρόβλημα σου δεν είναι πρόβλημα υγείας αλλά άγχος υγείας.


Μα αφού έχω συμπτώματα! Πώς γίνεται να είναι άγχος;


Είναι γεγονός ότι τα άτομα με άγχος υγείας βιώνουν πολλά σωματικά συμπτώματα και ενοχλήσεις. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ποια η διαφορά; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στο σώμα τους. Αντίθετα , τα άτομα με άγχος υγείας τείνουν να εστιάζουν και να παρατηρούν τις σωματικές τους εκδηλώσεις. Τα συμπτώματα επομένως που βιώνεις είναι πολύ αληθινά αλλά αβλαβή.


Και αν αυτό ισχύει γιατί εστιάζω στις σωματικές μου εκδηλώσεις και δεν είμαι όπως οι περισσότεροι;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο άγχος υγείας. Από τους συνηθέστερους είναι να υπάρχει σοβαρό ιατρικό ιστορικό στην οικογένεια, θάνατος από κάποια ασθένεια, ή πολλαπλές νοσηλείες μελών της ευρύτερης οικογένειας. Τους λόγους που σε οδήγησαν στο άγχος υγείας θα τους ανακαλύψεις μαζί με τον θεραπευτή σου και θα αποτελέσουν την βάση της διατύπωσης περίπτωσης και του θεραπευτικού πλάνου.


Μπορεί το άγχος υγείας να σταματήσει να με ταλαιπωρεί;


Βεβαίως! Εφόσον ο γιατρός σου έχει αποκλείσει κάποια σωματική ασθένεια, απευθύνσου σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας. Φρόντισε να είναι εκπαιδευμένος, και η θεωρητική του κατάρτιση να σε εκφράζει. Με την βοήθεια του ειδικού, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εντοπίσεις τα λάθη που κάνεις και ενθαρρύνουν την συντήρηση του προβλήματος.


Ποια είναι αυτά τα λάθη; δεν μπορώ μόνος μου να τα καταφέρω;

Μερικές από τις παγίδες που πέφτουν τα άτομα με άγχος υγείας αναφέρονται παρακάτω. Σε πολλές περιπτώσεις, η γνώση και η κατανόηση του άγχους υγείας αρκεί για να το ξεπεράσεις. Σε κάποιες άλλες συνήθως χρόνιες περιπτώσεις, η συμβολή του ειδικού ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη. Σημαντικό: Ο εκπαιδευμένος ειδικός ψυχικής υγείας, δεν βρίσκεται απέναντι σου, αλλά μαζί σου, συνοδοιπόρος στις δυσκολίες σου και εκεί για να σε βοηθήσει. Δεν είναι αυθεντία, ούτε μπορεί να λύσει το πρόβλημα για σένα. Να σημειωθεί ότι θεραπεία εκλογής για το άγχος υγείας αποτελεί η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT). Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, είναι καθαρά συνεργατική, βραχύχρονη όπου το άτομο διδάσκεται ώστε να γίνει θεραπευτής του εαυτού του.


Λάθη που συντηρούν το άγχος υγείας

α) Εστίαση προσοχής στις σωματικές εκδηλώσεις. π.χ. πονάω ακόμα, πάνε δυο ώρες που έχω πάρει παυσίπονο.

β) Διεργασιακά λάθη σκέψης όπως καταστροφοποίηση ή αυθαίρετα συμπεράσματα π.χ. Για να μην μου περνάει ο πονοκέφαλος με το depon να δεις που έχω κάτι σοβαρό.

γ) Αναζήτηση επιβεβαίωσης από τους άλλους (οικογένεια- γιατρό).

δ) Αναζήτηση πληροφοριών για ασθένειες π.χ. ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του εγκεφάλου;

ε)Αποφυγή είτε καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια ή οτιδήποτε έχει να κάνει με ασθένεια. π.χ. δεν πάω για τρέξιμο, θα ιδρώσω και θα αποκτήσω πονοκέφαλο, η εφημερίδα γράφει για τις επιτυχίες στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο, σταματάω να την διαβάζω.

ζ) πυρηνικές πεποιθήσεις σχετικά με την υγεία π.χ. οι γιατροί κάνουν λάθη, πρέπει να είμαι 100% σίγουρος.