Κρίση Πανικού. Να πανικοβληθώ;


Όχι, πανικός στον πανικό δεν χωράει. Το 30-40% του γενικού πληθυσμού θα έχει τουλάχιστον μια κρίση πανικού στη ζωή του.


Πώς είναι η κρίση πανικού;


Οι κρίσεις πανικού χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά επίπεδα άγχους που μας οδηγούν στην παρερμηνεία και στον φόβο ότι ίσως παθαίνουμε καρδιακή προσβολή, ή τρελαινόμαστε ή χάνουμε τελείως τον έλεγχο του εαυτού μας. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, μπορεί να αισθανθούμε δυσκολία στην αναπνοή, μουδιάσματα, τάση για εμετό, βουητό στα αυτιά, αίσθηση επικείμενης καταστροφής, τρέμουλο, ζαλάδα, αίσθηση πνιγμού, πόνους στο στήθος, έντονη εφίδρωση και ταχυπαλμία. Οι κρίσεις πανικού είναι συχνά απροσδόκητες, διαρκούν μερικά λεπτά ενώ σπανίως ξεπερνούν την μια ώρα.


Τι είναι η κρίση πανικού;


Η κρίση πανικού είναι το προϊόν σωματικών διεργασιών που υπο άλλες συνθήκες θα ήταν χρήσιμες για την διασφάλιση της επιβίωσης. Τα συμπτώματα που βιώνονται κατά την κρίση πανικού είναι το αποτέλεσμα έκκρισης διάφορων ορμονών και σχετίζονται με τον μηχανισμό πάλης ή φυγής (flight or fight mechanism). Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί εξελικτικό κατάλοιπο και ενεργοποιείται όταν "το σώμα μας αισθάνεται ότι κινδυνεύει". Κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού το σώμα μας πιστεύει ότι βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο, αν και ο κίνδυνος δεν είναι υφίσταται. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαν τον συναγερμό που χτυπάει χωρίς να έχει ξεσπάσει φωτιά.


Γιατί ένα άτομο μπορεί να έχει επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού;


Για την Γνωσιακή Συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία η προσβολή πανικού είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής παρερμηνείας των φυσιολογικών οργανικών συμπτωμάτων. Δηλαδή, το άτομο να πιστεύει ότι βρίσκεται παγιδευμένο σε μια επικίνδυνη κατάσταση ή ότι έχει κατακλυστεί από μια εσωτερική διαταραχή γι' αυτό και πολύ συχνά η διαταραχή πανικού αποκαλείται ο "φόβος του φόβου". O λανθασμένος συναγερμός μπορεί να γίνει προϊόν μάθησης και το άτομο να ξεκινήσει να φοβάται τα συμπτώματα που στην ουσία μας προστατεύουν στον πραγματικό κίνδυνο. Έτσι το άτομο πιστεύει ότι οι κρίσεις πανικού είναι επικίνδυνες και ότι κάτι δεν "πάει καλά". Την ίδια στιγμή όμως καθώς το άτομο πιστεύει τα παραπάνω, αυξάνει τον φόβο του για πιθανές κρίσεις πανικού και κατά συνέπεια την πιθανότητα για μια νέα κρίση πανικού. Ο φόβος για τον φόβο είναι τόσο έντονος που συχνά το άτομο ξεκινάει να αποφεύγει δραστηριότητες και καταστάσεις που θα μπορούσαν να το οδηγήσουν σε μια νέα κρίση πανικού (ζέστη, άσκηση, σεξ, έκθεση στον ήλιο, θυμό).Να πανικοβληθώ;


Όχι, η κρίση πανικού είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις που προσλαμβάνει ως απειλητικές ακόμα κι όταν αυτές δεν είναι. Μπορεί να μην σας κυνηγάει αρκούδα και δεν θα χρειαστεί να παλέψετε, όμως το άγχος που μπορεί να βιώνετε ή οι καταστάσεις να αρκούν για να σας προειδοποιήσει το σώμα σας. Πολλές φορές, η γνώση ότι η κρίση πανικού είναι κάτι φυσιολογικό αρκεί για να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να επαναληφθεί. Αν παρόλα αυτά, υπάρχουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού που επηρεάζουν την λειτουργικότητα σας, επισκεφθείτε ένα ψυχικό υγείας.


Σημαντικό:

Επισκεφθείτε ένα ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος να είναι εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση τέτοιων δυσκολιών, ασχέτως προσέγγισης.

Μην καταφεύγετε στην φαρμακευτική αγωγή. Όταν κριθεί απαραίτητο, ο ειδικός ψυχικής υγείας θα σας παραπέμψει. Η φαρμακευτική αγωγή σε απλές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα κρίσεις πανικού, δεν λύνει το πρόβλημα, απλά προσφέρει την εύκολη λύση.